Pappersåtervinning blir en ny utmaning för kommunerna
Uncategorized
October 27, 2021

Nya utmaningar när kommunerna tar över återvinning och insamling av returpapper

Stora ändringar över hela landet
Förändringar och möjligheter är två begrepp som ofta går hand i hand, och med alla förändringar som är på gång tänkte vi prata lite med någon som verkligen har koll på läget

Mycket händer i återvinningsbranschen just nu, och det har väl knappast undgått någon att returpappersåtervinningen i landet kommer ligga på kommunernas bord från och med januari 2022, och alltså inte längre skötas av Pressretur.

Vi har i en tidigare artikel gett vår syn på saken, men här har vi tagit kontakt med någon som har än mer insikt och erfarenhet av returpappersåtervinning, nämligen Ronny Thelin från transportföretaget Ohlssons i Landskrona AB, som här delar med sig av sina tankar.

 

God dag Ronny, kan du berätta för oss om din roll på Ohlssons?

 

  • Jag jobbar som Key Account Manager för Ohlssons storkunder, exempelvis med just Pressretur men även andra kunder såsom Pantamera.

 

Hur länge har du arbetat på Ohlssons?

 

  • Jag har jobbat här i 10 år nu.

 

Vad är era största utmaningar just nu?

 

  • Just nu är det att försöka att etablera Ohlssons i Stockholmsregionen.

 

Från och med 2022 så kommer ansvaret för returpapper flyttas från Pressretur och Papperskretsen till de enskilda kommunerna runtom i landet, hur ser du på en sådan förändring?

 

  • Jag tycker egentligen att det är ganska märkligt att man vill ändra på ett så pass bra och välfungerande koncept som man har idag. Men jag känner ändå att vi är väl förberedda på den här förändringen eftersom vi har en närvaro över så stor del av landet. Nu återstår det bara att se hur kommunerna tänkt agera för att lösa detta, förhoppningsvis är de på tårna, för nästa beslut om förändring kan komma redan 2023 och då kan det röra sig om många fler materialslag som de får ansvar över. Returpapper är en ganska tacksam del att ta över för kommunerna, men när de eventuellt ska ta över återvinningen för plast och kartong också blir det avsevärt mycket större volymer som ska handskas med, och därav större påfrestning.

 

Vad tror du detta kommer betyda för er och andra företag i er bransch?

 

  • Även om volymerna av just returpapper minskar så ökar det på andra håll. Det gäller att vi får vara beredda på att ställa om och arbeta med andra material som snabbt ökar i mängd.

 

Hur tror du de nya uppdragsgivarna, kommunerna, ser på den här omställningen?

 

  • Jag tror att det här beslutet kom lite väl snabbt mot för vad de hade önskat, och det kan ju skapa problem i sig, men jag ser också att de har goda möjligheter att klara av uppdraget med bra resultat på sikt. Kommuner arbetar med samhällsnytta, och att främja miljöarbete brukar ligga dem varmt om hjärtat.

 

Nu återstår det bara att se hur kommunerna tänkt agera för att lösa detta, förhoppningsvis är de på tårna, för nästa beslut om förändring kan komma redan 2023 och då kan det röra sig om många fler materialslag som de får ansvar över
Ronny Thelin, Ohlssons i Landskrona AB

Vad skulle du säga är den viktigaste delen i ert arbete med att minska er miljöpåverkan?

 

  • Vi jobbar en hel del med miljöfrågor och vilka åtgärder vi kan vidta, som att köra på HVO eller gas till exempel. Vi jobbar mycket med att köra så sparsamt som möjligt, vilket är en viktig del i att minska våra utsläpp.

 

Med tanke på att kommuner jobbar en hel del med FN:s klimatmål i Agenda 2030, kan det rent utav vara bra för branschen att de tar över ansvaret, ur en miljösynpunkt?

 

  • Det kan det säkert vara, även om jag tycker att vi i den privata sektorn är väldigt bra på att jobba med att minska vår miljöpåverkan, och tar ett stort ansvar för miljöfrågor redan idag.

 

Vad tror du är nästa steg för er bransch, vad tror du skulle behöva hända?

 

  • Vi behöver bli mer effektiva, och anpassa vårt tankesätt. Man måste tänka mer på helheten, och inte bara se sig som en transportör till kommunerna, utan förstå att man kan öka värdet i fler delar av deras verksamhet.

 

Ni har ju använt Smart Recyclings system i över ett år nu, vad kan ni se för effekter av det med tanke på allt vi pratat om här?

 

  • Vi gjorde ju så förut att vi körde efter förutbestämda rutter varje dag, men när vi i stället kör efter vad systemet räknar ut så ser vi att både antal körda kilometrar och antalet timmar har minskat. Så vi ser en tydlig och positiv effekt, även om vi inte gjort någon omfattande utvärdering i detalj. Men vi kan säkert göra ännu mer med systemet för att ytterligare dra ned på timmar och kilometer.

 

Vi tackar Ronny för hans tid och medverkan. Det är alltid intressant att höra hur personer som är nära ”där det händer” ser på saker och hur de planerar att möta framtidens utmaningar. Ohlssons är ett bolag på frammarsch, som alltid är på tårna och letar möjligheter.

 

Om ni som läser detta känner att även ni vill vara väl förberedda på framtiden, med allt vad det kan innebära, så är ni varmt välkomna att höra av er till oss, så kan vi göra något väldigt bra tillsammans, eller berätta mer om vår syn på den cirkulära ekonomin.

 

 

 

Tack för er tid!

 

Peter Nilsson, Marknadschef – Smart Recycling

peter.nilsson@smart-recycling.se